Ο Δήμος Κοζάνης φτιάχνει δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο γλιτώνοντας 1,4 εκ. ευρώ στους δημότες

Ο Δήμος Κοζάνης, προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 6 MW με στόχος την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 100%, μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering).

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ο δήμος μας να αποτελέσει τον πρώτο δήμο στη χώρα με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Φιλοδοξία μας είναι να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, θέτοντας γερές βάσεις για την ένταξη της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030».

Σημειώνεται, πως το έργο πρόκειται να καλύψει ταυτόχρονα πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 100% (δημοτικά & σχολικά κτίρια – δημοτικό φωτισμό – αρδευτικές γεωτρήσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις).

Διεκδίκηση της δημοτικής αρχής είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 100% ως case study από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση διερευνώνται και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του έργου.

Είναι από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημοτικά – σχολικά κτήρια ήδη από το 2012, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής εγκατεστημένης ισχύoς 339,18Kw, σε πάνω από το 50% των σχολικών μονάδων.

01-11-2021  – Πηγή: dikaiologitika.gr

Leave a Comment